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DEPARTMENT OF LICENSING AND REGULATORY AFFAIRS 
 

DIRECTOR'S OFFICE 
 

CONSTRUCTION SAFETY STANDARDS 
  
 
(By authority conferred on the director of the department of licensing and regulatory 

affairs by sections 19 and 21 of 1974 PA 154, and Executive Reorganization Order Nos. 
1996-2, 2003-1, 2008-4, and 2011-4, MCL 445.2001, 445.2011, 445.2025, and 445.2030) 

 
 

PART 9. EXCAVATION, TRENCHING, AND SHORING 
 
 
R  408.40901   Scope. 
  Rule 901. This part pertains to the digging of  excavations  and   trenches which an 

employee is required to enter and the supporting  systems  used   on construction 
operations. 

 
  History:  1979 AC. 
 
 
R  408.40925   Definitions A to Q. 
  Rule 925. (1) "Angle of repose" means the maximum  permissible   slope   as 

determined by table 1. 
  (2) "Braces" or "struts" means the horizontal cross members  of  a  shoring system 

that bear against the uprights or stringers. 
  (3) "Excavation" means any man-made cavity or depression  in  the   earth's surface, 

including its sides, walls, or faces, formed  by  earth  removal. 
For the purpose of this part, a trench is an excavation. 
  (4) "Hazardous atmosphere" means an atmosphere which, by  reason  of  being any 

of the following, may cause death, illness, or injury: 
  (a) Explosive. 
  (b) Flammable. 
  (c) Poisonous. 
  (d) Corrosive. 
  (e) Irritating. 
  (f) Oxygen deficient. 
  (g) Toxic. 
  (h) Otherwise harmful. 
  (5) "Kickouts" means the accidental release or failure of  a  stringer   or brace. 
  (6) "Qualified person" means a person who, by possession  of  a  recognized degree 

or certificate of  professional  standing,  or   who,   by   extensive knowledge, training, 
and experience,  has  successfully  demonstrated  the ability to solve or resolve problems 
relating to the   subject   matter   and work. 
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  History:  1979 AC; 1988 AACS; 1993 AACS. 
 
 
R  408.40926   Definitions; S. 
  Rule 926. (1) "Sheet piling" means a continuous row of  timber   or   steel piles 

driven in close contact to provide a tight wall   to   resist   lateral pressure of water, 
adjacent earth, or other materials. 

  (2) "Sides," sometimes called faces or  walls,  means   the   vertical   or inclined 
earth surfaces formed as a result of excavation work. 

  (3) "Slope" means the acute angle formed by the  side  of   a   trench   or excavation 
and the horizontal plane. 

  (4) "Soil" means any of the following: 
  (a) "Clay"--a very fine textured soil that  derives   its   resistance   to displacement 

from cohesion and may be: 
  (i) "Soft clay"--a clay-type soil that has  an   unconfined   strength   of less than 1.0 

ton per square foot. 
  (ii) "Medium clay," sometimes called plastic--a clay-type soil that  has  a minimum 

unconfined strength of 1.0 ton per square foot. 
  (iii) "Firm soil"--a clay-type soil that is resistant  to  forces   causing rupture or 

displacement. A firm clay has a minimum  unconfined  strength   of 1.5 tons per square 
foot. 

  (iv) "Stiff clay"--a clay-type soil that is  very   resistant   to   forces causing rupture 
or displacement. A stiff clay  has   a   minimum   unconfined strength of 2.5 tons per 
square foot. 

  (b) "Fill"--a manmade soil condition that may be constructed of any type of soil or 
combination thereof. 

  (c) "Granular  soil"--a  coarse  grained  soil  that   does   not   possess cohesion but 
derives its strength from internal friction. 

  (d) "Organic soil"--a soil that contains significant   amounts   of   peat, muck, or 
marl. 

  (e) "Running soil"--any type of soil that has  insufficient   strength   to stand 
unsupported. Running soil tends to run or slough into the excavation as the excavation is 
being dug. 

  (5) "Stringers" means the horizontal members of a  trench  shoring   system whose 
sides bear against the uprights or earth. 

  (6) "Supporting system" means the total system necessary  to  restrain  the sides of 
an excavation from moving. 

 
  History:  1979 AC. 
 
 
R  408.40927   Definitions; T, U. 
  Rule 927. (1) "Tight sheeting" means a continuous row of  wood   or   steel sheets in 

close contact to provide a tight wall, but is not  driven  as  with piling. 
  (2) "Toe of slope" means the point at which the side   of   an   excavation intersects 

the lowest level of the excavation. 
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  (3) "Trench" means an excavation having a depth greater  than   its   width measured 
at the bottom. 

  (4) "Trench jack" means a screw or hydraulic jack used as a  brace   in   a trench 
shoring system. 

  (5) "Trench shield," sometimes called  a  trench  box,   means   a   trench shoring 
system composed of steel plates  and  bracing,   welded   or   bolted together, which can 
be moved along as work progresses. 

  (6) "Uprights" means the vertical members of a trench shoring system. 
 
  History:  1979 AC. 
 
 
R  408.40931   Locating utility lines. 
  Rule 931. (1) An employer shall  not  excavate  in   a   street,   highway, public 

place, a private easement of a public utility, or near the location of a  public  utility  
facility  owned,  maintained,  or  installed  on  a 

customer's premises, without having first ascertained the  location  of   all 
underground facilities of  a  public  utility  in  the   proposed   area   of excavation. 

  (2) Upon receiving the information from the public  utility,  an   employer shall 
exercise reasonable care when working  in  close   proximity   to   the underground 
facilities of any public utility. If the facilities  are  to   be exposed, or are likely to be 
exposed, only hand digging shall be  employed in such circumstances and such support,  
as  may  be  reasonably  necessary  for protection  of  the  facilities,  shall  be  provided  
in   and   near    the construction area. 

  (3) When any contact with,  or  damage  to,  any  pipe,   cable,   or   its protective 
coating, or any other underground facility of a public  utility 

occurs, the public utility shall be notified immediately  by   the   employer responsible 
for operations causing the damage. If  an  energized   electrical cable is severed, an 
energized conductor is exposed, or  dangerous  fluids or gases are escaping from a broken  
line,  the  employer  shall  evacuate   the employees from the immediate area while 
awaiting the arrival  of  the  public utility personnel. 

 
  History:  1979 AC. 
 
 
R 408.40932 Excavation; consideration of soil types; water; slide hazards. 

         Rule 932. (1) If different textured soils are encountered in the side of an excavation, 
each soil type of the excavation shall be cut to the proper angle of repose, except that the 
slope shall not steepen between the toe of the slope and the ground level where soft clay 
or running soil is encountered in the lower cut. 
        (2) An employee shall not work in an excavation in which there is accumulated 
water or in which water is accumulating unless precautions have been taken to protect 
employees against the hazards posed by water accumulation. The precautions necessary 
to protect employees adequately vary with each situation, but may include special support 
or shield systems to protect from cave-ins, water removal to control the level of 
accumulating water, or the use of a safety harness and lifeline. 
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      (3) If water is controlled or prevented from accumulating by the use of water removal 
equipment, the water removal equipment and operation shall be monitored by a qualified 
person or a monitoring system to ensure that the equipment is properly operated. 
      (4) An ongoing inspection of an excavation or trench shall be made by a qualified 
person. After every rainstorm or other hazard-producing occurrence, an inspection shall 
be made by a qualified employee for evidence of possible slides or cave-ins. Where these 
conditions are found, all work shall cease until additional precautions, such as additional 
shoring or reducing the slope, have been accomplished. 
       (5) When installed forms, walls, or similar structures create a trench between the 
form, wall, or structure and the side of the excavation, an employer shall comply with the 
provisions of R 408.40941 to R 408.40944. 

 
  History:  1979 AC; 1993 AACS; 2013 AACS. 
 
 
R 408.40933 Excavation; obstructions; retaining materials; egress; guarding; 

heavy equipment. 
Rule 933. (1) A tree, boulder, rock fragments, or other obstructions whose movement 

could cause injury to an employee shall be removed or supported. 
(2) An excavation that an employee is required to enter shall have excavated and other 
material stored and retained not less than 2 feet from the excavation edge. 
(3) When mobile equipment is utilized or permitted adjacent to an excavation where the 
operator’s vision is restricted, stop logs or barricades shall be utilized or a signal person 
shall be used. 
(4) An excavation 48 or more inches in depth and occupied by an employee shall be 
provided with either a ladder extending not less than 3 feet above the top as a means of 
access or with a ramp meeting the requirements of subrule (5) of this rule. Lateral travel 
along the wall of a trench to a ladder or other means of egress shall not exceed 25 feet. 
(5) An earth ramp may be used in place of a ladder if it meets all of the following 
requirements: 
(a) The ramp material shall be stable. 
(b) The sides of the excavation above the ramp shall be maintained to the angle of repose 
or sheeted or shored along the means of egress. 
(c) The degree of angle of the ramp shall not be more than 45 degrees. 
(d) Vertical height between the floor of the trench and the toe of the ramp shall not 
exceed 30 inches. 

 
  History:  1979 AC; 2013 AACS. 
 
Editor's Note: An obvious error in R 3408.40933 was corrected at the request of the promulgating 

agency, pursuant to Section 56 of 1969 PA 306, as amended by 2000 PA 262, MCL 24.256.  The rule 
containing the error was published in Michigan Register, 2013 MR 6.  The memorandum requesting the 
correction was published in Michigan Register, 2013 MR 22. 

 
 
R  408.40934   Hazardous atmospheres; testing and controls. 



Page 5 
    Courtesy of www.michigan.gov/orr  

  Rule  934.  To  prevent  exposure  to  harmful   levels   of    atmospheric 
contaminants and to assure acceptable atmospheric conditions,  all   of   the following 
requirements shall apply: 

  (a) Where an oxygen deficiency (an atmosphere that   contains   less   than 19.5% 
oxygen) or a hazardous atmosphere exists, such as in excavations  in 

areas where hazardous substances are stored nearby, the  atmosphere  in   the 
excavation shall be tested before employees  enter   excavations   that   are more than 4 
feet (1.22 m) deep. 

  (b)  Precautions  shall  be  taken  to  prevent   employee   exposure    to atmospheres 
that contain less than 19.5% oxygen and   any   other   hazardous atmosphere.  These  
precautions  include   providing    proper    respiratory protection or ventilation in 
accordance  with  the   requirements   of   this part. 

  (c) Precautions shall  be  taken,  such  as   providing   ventilation,   to prevent 
employee exposure to an atmosphere that contains  a  concentration of a flammable gas in 
excess of 20% of the lower flammable  limit  of  the gas. 

  (d) When controls are used that are intended  to  reduce   the   level   of atmospheric 
contaminants to acceptable levels, testing shall be  conducted as often as necessary to 
ensure that the atmosphere remains safe. 

 
  History:  1993 AACS. 
 
 
R 408.40941 Excavation; angle of repose. 

Rule 941. (1) The side of an excavation more than 5 feet deep shall be sloped as 
prescribed in table 1, unless supported as prescribed in this part. 
(2) An excavation less than 5 feet in depth shall also be effectively protected when 
examination of the ground indicates hazardous earth movement may be expected. 

 
TABLE 1 
MAXIMUM ALLOWABLE ANGLE OF REPOSE FOR THE SIDE OF AN 

EXCAVATION IN EXCESS OF 5' DEPTH 
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  History:  1979 AC; 2013 AACS. 
 
 
R  408.40942   Supporting systems;  angle  of  repose;  tie  backs;  tight 
  sheeting; additional bracing. 
  Rule 942. (1) The angle of repose  and  the  design   of   the   supporting system for a 

side of an excavation shall be based on the valuation of  all of the following factors: 
  (a) Depth of cut and type of soil. 
  (b) Possible variation in the water content of the   material   while   the excavation is 

open. 
  (c) Anticipated changes in the material due to  exposure   to   air,   sun, water, or 

freezing. 
  (d) Load imposed by structures, equipment, overlying  material,  or  stored material. 
  (e) Vibration from traffic, equipment, or blasting. 
  (2) A support system shall be designed  by  a   qualified   employee.   The design of 

the supporting  system  shall  be  maintained  at  the  jobsite. 
Changes from the design of the support  system  shall  be   approved   by   a qualified 

employee. 
  (3) Tie rods and other forms of tie backs used to restrain   the   top   of sheeting shall 

be anchored a minimum of 10 feet. The   measurement   to   the anchor point shall start at 
the intersection of an angle   of   repose   with the surface of the soil retained. The tie 
back and anchor shall be capable of restraining any pressure exerted on the system. 

  (4) When tight sheeting or  sheet  piling  is  used,   pressures   due   to existing 
ground water conditions shall be considered in the design.  Sheet 

piling shall be driven  to  the  predetermined  depth  set   forth   in   the required 
design. Changes from the design shall be approved by the designer of the support system. 

  (5) Materials used for a supporting system shall be  in  good   serviceable condition. 
When timbers are used, they shall be sound and free  of  large  or loose knots. 
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  (6) A supporting system shall include additional bracing  approved  by  the designer 
of the support system when  the  sides  of   excavations   are   cut adjacent to a previous 
known excavation or a known  fill,  particularly  when the separation between the 
previous excavation and the  new   excavation   is less than the depth of the excavation. 

  (7) Tight sheeting shall be braced or anchored at the  bottom   and   along the 
vertical plane to prevent lateral movement. 

 
  History:  1979 AC. 
 
 
R  408.40943   Additional requirements for trench support systems. 
  Rule 943. (1) A brace or trench jack that is used for  a   support   system for a trench 

shall be spaced as designed and shall be  secured   to   prevent sliding, failing, or kickout. 
  (2) The backfilling and the removal of a support  system   for   a   trench shall 

progress together from the bottom of  the  trench.  In  unstable  or 
running soil, the jacks and braces shall be removed from  above  the   trench after 

employees have cleared the trench. 
  (3) The excavation of material to a level that is not more  than   2   feet (.61 m) 

below the bottom of the members  of  a  support   system   shall   be permitted, but only if  
the  system  is  designed  to   resist   the   forces calculated for  the  full  depth  of  the  
trench  and  if   there   are   no indications, while the trench is open, of a possible  loss   of   
soil   from behind or below the bottom of the support system. 

  (4) The installation of a support system shall   be   closely   coordinated with the 
excavation of trenches. 

 
  History:  1979 AC; 1993 AACS. 
 
 
R  408.40944   Benching and sloping. 
  Rule 944. (1) The angle of repose shall be flattened  when  an   excavation has water 

conditions, silty materials,  loose  boulders,   or   areas   where erosion, deep frost action, 
or slide planes appear. 

  (2) When benching the side of an excavation, the vertical rise shall not be more than 
5 feet and the step back shall extend at least to   the   angle  of repose as required by table 
1. 

  (3) When benching a side of a trench, the  height  of   the   lower   bench shall not be 
more than the lesser  of  5  feet  or  width   of   the   trench measured at the bottom. 

  (4) An employee shall not be permitted to  work  on   sloped   or   benched 
excavations at levels above another employee, except when  an   employee   at the lower 
level is protected from  the  hazard  of   falling,   rolling,   or sliding material or 
equipment. 

 
  History:  1979 AC; 1993 AACS. 
 
 
R  408.40945   Trenching boxes and shields. 
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  Rule 945. (1) Portable trench boxes or sliding  trench   shields   may   be used for the 
protection of personnel in  place  of  a   shoring   system   or sloping. Where such trench 
boxes  or  shields  are  used,   they   shall   be designed, constructed, and maintained in a 
manner  that  provides  protection equal to or greater than the sheeting or shoring required 
for the  trench. 

  (2) The use of benching in conjunction with a  portable   trench   box   is permitted 
when the toe of the trench box is not more than 2  feet  above  the trench bottom, but only 
if the trench box is designed to  resist  the  forces calculated for  the  full  depth  of  the  
trench  and  if   there   are   no indications, while the trench is open, of a  possible   cave-
in   below   the bottom of the trench box. 

  (3) An employee shall not be allowed in shields when  shields   are   being installed, 
removed, or moved. 

 
  History:  1979 AC; 1993 AACS. 
 
 
R  408.40946   Rescinded. 
 
  History:  1979 AC; 1982 AACS; 1988 AACS; 2013 AACS. 
 
 
R 408.40951 Walkways, sidewalks, roadways. 
Rule 951. (1) A sidewalk shall not be undermined unless it is shored to support a live 

load of not less than 125 pounds per square foot. 
(2) If an employee or equipment is required or permitted to cross a trench or ditch, a 

walkway, runway, ramp, or bridge shall be provided and shall have a designed capacity 
of not less than 3 times the imposed load. A guardrail prescribed by the provisions of Part 
21. Guarding of Walking and Working Areas and Part 45. Fall Protection, R 408.42101 
and R 408.44501, shall be provided. 

 
  History:  1979 AC; 1993 AACS; 1996 AACS; 2013 AACS. 
 
 
R  408.40952   Rescinded. 
 
  History:  1979 AC; 2013 AACS. 
 
 
R  408.40953   Adjacent  structures;  protection;  design;  inspection  of 
  shoring, bracing, and underpinning. 
  Rule 953. (1) A structure that is adjacent to an   excavation   or   trench below the 

level of the base or footing of any foundation  or  retaining  wall shall be protected 
against settlement, lateral  movement,   undermining,   or washout. 

  (2) Before the excavation begins, the  design  of   the   protection   used shall be set 
forth by a qualified  person  who  is   knowledgeable   in   the subject area. 

  (3) The shoring, bracing, and underpinning shall be  inspected   daily   or more 
often, as conditions warrant, by a qualified employee. 
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  History:  1979 AC; 1993 AACS. 
 


